CMYK og RGB

CMYK

CMYK er et farvesystem, der tager udgangspunkt i de primær farver:

  • Cyan
  • Magenta
  • Yellow(gul)
  • Key color

CMYK er det mest anvendte system indenfor trykkeribranchen og professionelle printere. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne.

Farveblanding

Når man skal skabe en bestemt farvenuance, er der flere ting, man skal tage hensyn til. Farver fremkommer som hjernens bearbejdning af det lys som absorberes i øjet efter brydninger af lys, som vi ser det i naturen, på skærme, til lysshows og i biografen, når man ser en film. Men farver kan også være lavet af forskellige pigmenter, som kan bestå af alt lige fra okker fra vandløb, knuste sneglehuse, kalk og forskellige kemikalier. Pigmenter bruges i maling og trykfarver.

Når en farve består af lys, kaldes det for additiv farveblanding. RGB og HTML-farver er systemer, der benytter sig af den form for farveblanding.

Når den består af pigmenter, kaldes det for subtraktiv farveblanding. Det mest simple pigmentbaserede system er CMYK-systemet, som består af fire pigmenter, Cyan (turkis), Magenta (rød-lilla), Yellow (gul) og Key color (kulsort). Disse fire farver er grundlaget for alle de farver, der er i diverse tryksager. Man kan med en lup se, at trykte farver består af små prikker (rasterpunkter), som varierer i størrelse, udelukkende i de fire CMYK-farver.

RGB

RGB er et farveskema i hvilket primærfarvernes røde, grønne og blå lys kombineres på forskellige måder for at skabe andre farver. Det er et eksempel på additiv farveblanding, hvilket kan ses af, at en blanding af to farver er lysere end de to farver hver for sig. F.eks. kan hvid laves ved at de tre primærfarver blandes. RGB bruges til at definere farver på computer- og fjernsynsskærme.

Forkortelsen R G B står for de tre farver der udgør skemaet:

  • R = Rød
  • G = Grøn
  • B = Blå

Farvespektrum

Lysets påvirkning af øjets sanseceller giver anledning til millioner af farvenuancer, og intet medie er i stand til gengive alle de nuancer, vores øjne kan skelne. RGB og sRGB er de gængse farvesystemer, når man taler om skærmfarver. Langt de fleste computermonitorer er i dag i stand til at vise op til 16.777.216 nuancer, mens ældre eller små håndholdte computersystemer kan være begrænset til at vise helt ned til 256.

De gamle katodestråle (CRT) TV-skærme er opbygget af nogle stoffer, som når de ve bliver bliver fluoresceret, danner et regelmæssigt mønster af tre forskellige stoffer som hver i sær lyser hhv. rødt, grønt og blåt, når de bliver ramt af billedrørets elektronstråle. Vis man zoomer meget ind kan man se de enkelte farver i pixels, men i normal afstand blander de sig sammen og danner det normale skærmbillede, da hver pixel ligger så tæt på den andre, at øjet ikke adskille dem. De farver som skærmen kan vise bliver dannet ud fra farve trekanten.